iPad Su Altında

iPad Su Altında

Keşfetmenin yeni derinlikleri

Dünyadaki yaşamın çoğu okyanuslarda. Ama büyük bölümü önümüzde halen bir sır olarak duruyor. Hala keşfedilmeyi bekleyen sayısız türler ve hatta bazı ekosistemler var bu nedenle bir grup deniz biyoloğu, ipadi okyanus yüzeyinin altında ki derinliklere indirerek araştırmalarını daha da ileri götürmek için bir yöntem tasarladılar.

Kirlilik, aşırı avlanma küresel iklim değişikliği bunlar gezegenimize zarar veren sorunlardan sadece bir kaçı.

Su ortamında görülen bir ilk bozulma belirtisi, mercan resiflerinde bulunan balıkların ve diğer organizmaların sayısındaki düşüşü gösterir. Dr. Michael Berumen ve ekibinin çalışması işte bu nedenle kritik bir öneme sahip. Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi profesörü ve deniz biyoloğu Berumen, mercan resifleri ve mercan resiflerindeki doğal yaşam konusunda veri toplamak için tüm dünyada dalış gezilerine katılıyor. Bir mercan resifindeki balıkların sayısı gibi basit bir bilgi, bir okyanusun sağlığı hakkında derin bir öykü anlatabiliyor. Ve okyanusu koruma çabalarına yardımcı olabiliyor.

Karada ki yaşam hakkında çok şey biliyoruz ama okyanusun derinliklerini keşfetmeye daha yeni başladık.

Tüm çabalarına rağmen, Berumen ve ekibinin olanakları ellerindeki aletlerle sınırlıydı. Bulgularını kaydetmek için yazı tahtaları, su geçirmez kağıt ve sıradan kurşun kalemler götürüyorlar ve binlerce balığı kağıda işaret atarak ve karalamalar yaparak sayıyorlardı. Daha sonra bu bilgileri bir bilgisayara girmek zorundaydılar; bu işlem sadece çok zaman almakla kalmıyor, çok sayıda hataya da neden oluyordu.

Verileri ne yazdığımızı unutmadan hemen girmemiz gerekiyordu” diye açıklıyor Berumen “ve çoğu zaman kendi el yazımızı okuyamıyorduk. Dalmaktan çok veri girmeye zaman harcıyorduk. Notları bilgisayara aktarmak için onlarca saat harcadığım bir başka geziden sonra, bu akıl almaz bir şey diye düşündüm.” Berumen, sonunda çok güvendiği iPad’ini su altında kullanmak için bir yol bulmaya karar verdi.

iPad açıkça en iyi çözümdü kullanımı kolay ve işletim sistemi sağlam su altında kritik verileri toplarken yanınızda bulunmasını istediğiniz şey tam da bu.

Berumen ve ekibi, iPad’i derinlere indirmek için iDive kılıfı geliştirdiler.* Bu kılıfı kauçuk, çeşitli polikarbonat türleri ve kalıp döküm metallerden yaptılar. Berumen ve ekibinin araştırmalarını yaptıkları derinliklerde, aygıtın üzerine yaklaşık beş atmosfer basıncı değerinde yük binebilecekti. iDive kılıf, iç basıncı ayarlamak için otomatik olarak gaz ekleyerek veya tahliye ederek bir skuba regülatör vanasına benzer bir şekilde çalışacaktı. Bu, iPad’in Multi-touch ekran, kamera ve hatta Bluetooth bağlantısı gibi özelliklerinin okyanusun derinliklerinde de çalışmasını sağlayacaktı.

Okyanus hala büyük bir bilinmeyen ama iPad’i iDive kılıfla kullanmak bilinmeyeni daha erişebilir hale getiriyor.

Araştırma ekibi ayrıca veri toplama biçimini değiştiren bir uygulama da geliştirdi. Artık, farklı balık türlerinin resimlerini içeren bir ekranı yükleyerek, balıkları kağıda karalamak yerine fotoğraflara dokunarak sayıyorlar. Bir dalışta 100 kadar tür kataloglandığı için, veri toplamayı basitleştirmek çok önemli bir fark yaratıyor. Yeni türlerle karşılaştıklarında, iPad kamerasını anında fotoğraf çekmek için kullanabiliyorlar. Tekrar karaya çıktıklarında, bilim adamları tüm verileri saniyeler içinde aktarabiliyor. Böylece, değerli zamanlarını kaybetmiyorlar. Ve topladıkları bilgiler çok daha doğru oluyor.

Başkalarının bu teknolojiyi götürebilecekleri yerleri görmeyi heyecanla bekliyorum

Balık nüfusunun azalması, bir bölgenin çevresel baskı altında olduğunu, yeni türlerin varlığı ise bir mercan resifinin büyümekte olduğunu gösterebilir. Berumen ve ekibinin iPad kullanarak topladığı veriler, tüm dünyada okyanusları korumak için kritik önemde bilgiler ve yönlendirmeler sağlıyor

iPad’in su altında kullanılmaya başlamasıyla birlikte, Berumen insanların bundan sonra çok daha fazlasını yapabileceklerini hayal edebiliyor. “iDive için bazı olağanüstü kullanımlar öngördük ama sayısız başka kullanım biçimi de olabilir” diyor. Dalgıçların iPad’i diğer dalgıçlar veya gemi ile iletişim için kullanmasıyla birlikte güvenlik konusunda da ilerleme sağlanabilir. Ticari amaçla dalanlar ise dekompresyon molasında film seyredebilir veya kitap okuyabilirler. İleride geliştirilecek uygulamalar, dalma becerilerini geliştirmeye yardımcı olabilir veya herkesin türleri sayabileceği ve bilime veri sağlayabileceği bir “yurttaş bilimi” için temel oluşturabilir. “Veya su altında kendi balayını belgelemek isteyen birisi de olabilir” diyor Berumen. “iPad su altında, güvenlikten araştırmaya iletişimden eğlenceye kadar sınırsız sayıda amaç için kullanılacak.”

Dünyanın yüzde 71’i suyla kaplı ve artık iPad suya girebiliyor. iPad bize su altında hayal ettiğimizden de fazla olanak sağlayacak.

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.